זכאות לדרכון פולני לצאצאים של יוצאי פולין
הוצאת דרכון אירופאי הפכה ל"עניין חם" בשנים האחרונות. אחת האפשרויות הטובות ביותר להתקדם לקראת דרכון מסוג זה, היא על ידי הוצאת דרכון פולני עבור צאצאי יוצאי פולין. דרכון זה מביא עימו יתרונות רבים למי שמחזיק בו. כעת נתאר את הקריטריונים למימוש הזכאות, התהליך והמסמכים הנדרשים לקבלת דרכון פולני עבור צאצאי יוצאי פולין.
קריטריונים לזכאות של דרכון פולני
החוק הפולני מאפשר לצאצאים של הורים וסבים שהיו אזרחים פולנים, לקבל אזרחות פולנית בכפוף לתנאים מסוימים. הזכאות נשענת על מספר גורמים, כאשר העיקרי שבהם הוא הוכחת קשר משפחתי מובהק למי שהיה אזרח פולני. בדרך כלל, מדובר בהורה, סבא או סבתא שהיו אזרחי פולין בשנים עברו. חשוב לציין כי החוק הפולני אינו מגביל את הדורות של הצאצאים שיכולים להגיש בקשה לאזרחות, כל עוד ניתן להוכיח את הקשר המשפחתי, אך מבחינה מעשית מדובר בעיקר בצאצאים של קורבנות הנאצים והמשטר הפשיסטי. גורם שיש לקחת בחשבון הוא תאריך העזיבה של פולין, של ההורה שהיה אזרח המדינה וכן הנסיבות של העזיבה. ישנם מקרים בהם אזרחים פולנים איבדו את אזרחותם, לא בשל רדיפות אלא בנסיבות אחרות. לכן, חשוב לבדוק את ההיסטוריה המשפחתית בקפידה ולהתייעץ עם עורכי דין שהם מומחים בתחום.
מסמכים נדרשים לצורך הוצאת אזרחות
תהליך הגשת הבקשה לקבלת אזרחות פולנית צריך לכלול חיפוש אחר מסמכים רבים ומגוונים. ראשית, יש להציג תעודות לידה ותעודות נישואין או מסמכים רלוונטיים אחרים שיעזרו להוכיח את הקשר לאזרח הפולני (או האזרחית). מסמכים אלה צריכים להיות מסמכים מקוריים או העתקים שניתן להוכיח את האותנטיות שלהם. מסמכים חשובים יכולים להיות למשל דרכון פולני ישן, תעודת אזרחות, מסמכי שירות צבאי במדינה וכדומה. מחקר משפחתי או בדיקה בארכיונים רשמיים יכולים לסייע באיתור מסמכים בחלק מהמקרים. בהגשת הבקשה יש צורך להוסיף מסמכים אישיים של מבקש האזרחות. כך למשל תעודת זהות, דרכון, תמונות פספורט, מסמכי עלייה של ההורים וכדומה. כל המסמכים שאינם כתובים בפולנית צריכים להיות מתורגמים על ידי מתרגם ומאושרים על ידי נוטריון.
שלבי התהליך להוצאת הדרכון
התהליך מתחיל בהגשת בקשה לגורמים רשמיים בפולין. לרוב זה נעשה דרך הקונסוליה הפולנית בישראל אך ניתן לפנות גם דרך הרשויות הרלוונטיות בפולין עצמה. לאחר הגשת כל המסמכים הנדרשים (אפשר כמובן בעזרת עו"ד), הרשויות הפולניות יבחנו את הבקשה ואת המסמכים המצורפים. במהלך קבלת ההחלטה הרשויות עשויות לבקש הסברים אודות הבקשה או מסמכים נוספים. תהליך הטיפול יכול לארוך מספר חודשים ואף שנה ויותר, לפי העומס הבירוקרטי ובהתאם לסוגי המסמכים שתוכלו לצרף. לאחר אישור הבקשה, מקבלים אישור קבלת אזרחות פולנית. על סמך אישור כזה ניתן להפנות בקשה לדרכון פולני בקונסוליה בארץ או במשרד הפנים בפולין. הנפקת הדרכון עצמו איננה ארוכה.
עובדות ויתרונות למקבל הדרכון
שימו לב שקבלת אזרחות פולנית אינה כרוכה בויתור על האזרחות הישראלית, שכן פולין מכירה באזרחות כפולה. יש לקחת בחשבון את ההשלכות של המיסוי, למי שמתכוון להעביר את מרכז חייו לחו"ל. ככלל בין ישראל ופולין יש הסכם למניעת כפל מס, אולם במקרים מיוחדים כדאי להתייעץ עם יועץ מס.
אזרחות פולנית מעניקה יתרונות דרכון אירופאי בכל רחבי האיחוד. אזרחים נהנים מתנועה חופשית וזכות לשהות באיחוד ללא הגבלה. מותר לעבוד בכל מדינות האיחוד האירופי. זהו יתרון משמעותי גם מבחינת קריירה, לימודים, עסקים ועוד. למרות שהתהליך בירוקרטי הרי שבעזרת ליווי עו"ד תוכלו ליהנות מכל היתרונות הגלומים בו. מוזמנים לפנות למשרדנו המתמחה בטיפול מול הרשויות בפולין ובמדינות הסמוכות.